De komende tijd zullen we in een aantal nieuwsbrieven informatie geven over wat er op dit moment allemaal speelt in de landbouwsector. Alle nieuwe regelgeving, de stikstofcrisis, diergezondheid, Europese regelgeving enz geeft een enorme druk op de boerenbedrijven. In deze eerste ‘informatie-nieuwsbrief’ willen we ingaan op de regelgeving omtrent aardappelen en de gevolgen daarvan.
De overheid heeft in 2023 de zogenaamde ‘kalender-landbouw’ ingesteld. Met het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (geldig van 2023-2027) wil de overheid ‘uit- en afspoeling van nitraat en fosfaat uit mest beperken’ om, zo zeggen ze, ‘de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater te verbeteren’. Vóór 1 oktober moeten bepaalde gewassen, waaronder aardappelen, geoogst zijn. Daarna moet een vanggewas, zoals gras of wintertarwe ingezaaid worden. Deze vanggewassen nemen het stikstof van mest op. De grond moet dus vóór 1 oktober vrij zijn voor het vanggewas en boeren moeten dus vóór die datum oogsten. Voor de teelt van aardappelen geldt dit alleen voor zandgrond.
Dit jaar hebben we vanwege de natte weersomstandigheden de aardappelen pas op 20 mei 2023 kunnen poten. Een aardappel heeft een groeitijd van minimaal 100 dagen (per ras verschillend). Het wordt dus onmogelijk om 20% van de aardappelen vóór 1 september te kunnen oogsten. Dat betekent dat we door de weersomstandigheden niet in staat zijn ‘brons’ te halen.
De weersomstandigheden en de regelgeving hebben ook effect op de prijs van de aardappelen. Dit kunt u lezen in onderstaand artikel dat op 29 juni 2023 in de Provinciale Zeeuwse Courant is verschenen:
29 juni 2023 'Prijs van aardappels gaat door het dak'